MENÜ
BAĞIRSAK SAVAŞÇILARI: PROBİYOTİKLER

Yazılar

BAĞIRSAK SAVAŞÇILARI: PROBİYOTİKLER

Probiyotikler, bağırsaklarımızda yaşayan, bağırsak sağlığını koruyan ve zararlı mikroorganizmalara karşı bağışıklığımızı güçlendiren bakterilerdir. Sindirim sistemimizin düzenlenmesinden depresyona kadar birçok konuda vücudumuza yarar sağladığı bilinmektedir. Bunu “probiyotik” kelimesinin Yunanca “yaşam için” anlamına gelmesinden de anlayabiliriz. :)

Bu yararlı bakteriler, vücuda alındığında bağırsak sağlığımızı düzenler ve mikrobiyal dengemizi korumamızı sağlar. Beslenmenizde probiyotiklerin yer alması, her yaş grubu için önemlidir.

 

Peki bu bakterilerin, bazı yararlı etkilerine bir bakacak olursak:

 

1. Sindirim Sisteminizi Düzenler: Yapılan çalışmalara göre probiyotikler hem ishal riskini azaltıyor, hem de kabızlık sorununa bir son veriyor! Probiyotiklerin düzenli kullanımı, bağırsak mikrobiyatınızdaki yararlı bakteri sayısını arttırır, bağırsaklarınızın daha düzenli çalışmasını sağlar. Probiyotiklerin sporcularda kullanılmasının, üst solunum yolu ve gastrointestinal semptomların azalarak performansta olumlu etkiler gösterdiği bunun yanı sıra daha hızlı toparlanmayı sağladığı da yapılan bazı çalışmalarda gösterilmiştir.

 

2. Bağışıklığınızı Destekler: Mikrobiyatamızdaki bakteri türleri obezite, tip 2 diyabet başta olmak üzere birçok hastalıkta önemli bir yere sahiptir. Buna göre tüm hastalıkların bağırsakta başladığını unutmamak gerekiyor. Probiyotikler, vücuda alınmalarıyla zararlı bakterilere savaş açarak bağışıklığınızı destekler. Özellikle stres dönemlerinizde, bağırsak mikrobiyatanızda düşen yararlı bakteri sayısına karşın probiyotik takviyesi almanız, bağışıklığınızı tekrar güçlendirmek adına önemli bir adımdır. Bunun dışında, Bağışıklığı destekleme ve bağırsak inflamasyonunu azaltmaya yardımcı olmaları nedeniyle alerjik semptomların azaltılmasında da etkili olmaktadırlar.

 

3. Üreme Sağlığını Korur: Üreme sisteminin doğal florasının bozulması enfeksiyon riskini arttırır. Yapılan çalışmalarda düzenli probiyotik kullanımı, candidaya bağlı vajinal enfeksiyonun azalmasında, idrar yolu enfeksiyonundan korunmada olumlu etkiler göstermektedir.

 

4. Duygu Durumunuzu Düzenler: Yapılan çalışmalara göre bu yararlı bakteriler, sosyal anksiyetenin azaltılmasına yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra, bağırsak probiyotiklerinin bağırsak ve beyin arasındaki çift yönlü iletişimde önemli bir rol oynadığı, depresyon da metabolik bir beyin hastalığı olduğundan, probiyotiklerin tedavide yararlı olabileceği düşünülmektedir. Yakın zamanda yapılmış bir meta analiz çalışmasında, probiyotiklerin depresyonda önemli bir azalma ile ilişkili olduğu saptanmıştır.

 

Probiyotikler, hala üzerinde bolca çalışmalar yapılan önemli ve güncel konularımızdan biridir. Bunların dışında da birçok faydası, hastalıklara karşı koruyucu birçok etkisi bulunmaktadır. Özellikle antibiyotik kullanılan dönemlerde buna bağlı bağırsaklarımızdaki yararlı bakteri sayısında azalma görülür. Probiyotikler, antibiyotik kullanımı sonrası azalan bağırsak bakteri çeşitlerinin tekrar artmasına yardımcı olur.

 

Probiyotiklere Nasıl Ulaşabilirsiniz?

 

Kefir, turşu, kombucha probiyotik besinlerdendir. Bunların dışında probiyotik eklenmiş yoğurt veya kapsül, hap, damla şeklinde takviyeler de probiyotik alabileceğimiz diğer seçeneklerdendir.

 

 Probiyotik takviyeleri oldukça popülerdir ve kolayca bulunabilirler. Fakat her takviye aynı etkiye sahip değildir. Her takviye benzer bakteri türlerini benzer konsantrasyonlarda içermez. Probiyotik takviyeleri genellikle onları besleyecek lif kaynakları içermezler. Bunun için takviye alınacaksa, probiyotiklerin prebiyotiklerle (kısaca probiyotiklerin besin kaynakları) bir arada bulunduğu formları seçmek daha sağlıklı olacaktır.

 

Probiyotiklerin birçok yararlı etkisi bulunsa da kemoterapi gören hastalar, immün sistemi baskılayıcı ilaç kullanan hastaların veya transplantasyon hastalarının kullanmadan önce doktora danışması gerektiği unutulmamalıdır.

Diğer Yazılar