MENÜ
KIŞ BAĞIŞIKLIĞI İÇİN NELERE YÜKLENELİM?

Yazılar

KIŞ BAĞIŞIKLIĞI İÇİN NELERE YÜKLENELİM?

Havanın soğumasıyla birlikte bağışıklığa verdiğimiz önem arttı. Bu yıl da grip, soğuk algınlığı çok sık görülmeye başladı.

 

Ama yüklenmek tabiri ne kadar doğru? Hastalığa yakalanmamak için bir şeyleri abartmak çok doğru değil.

 

Yeterli ve dengeli beslenmek, bunun yanında da bağışıklık güçlendiren besinlerden destek almak bizi koruyacaktır. Öncelikle tabi ki; hijyen, maske, soğuktan korunma önlemlerini aldıysak besinlere geçebiliriz.

 

  • Her gün 1 yumurta tüketin. Bağışıklık için yeterli protein almak önemlidir.

 

  • Haftada 2 kez balık tüketmeye çalışın.

 

  • Günde 2-3 porsiyon meyve tüketin. Bu meyveler özellikle antioksidan kaynağı olan berry grubu (yaban mersini, frambuaz, böğürtlen, çilek, nar gibi kırmızı meyveler) veya C vitamininden zengin turunçgilller (portakal, mandalina, greyfurt), kivi, ananas olabilir. Meyveleri fazla doğramadan ve bekletmeden hemen tüketmeye çalışın.

 

  • Meyvelerin suyunu değil kendisini tüketin. Suyunu tüketecekseniz de sıkınca bekletmeden hemen içmek gerekir. Vitamin kaybı çok çabuk gerçekleşir.

 

  • Günde 2 porsiyon sebze tüketin. Bu sebzeler yine antioksidan kaynaklı crusiferous olarak geçen turpgiller (brokoli, brüksel, karnabahar, turp, kırmızı pancar,karalahana), C vitamini kaynağı yeşil yapraklılar, yeşil biber olabilir. En iyi C vitamin kaynağı olan besinlerden biri kırmızı kapya biberdir. Özellikle bağışıklık deyince günde 1-2 tane tüketilebilir. Ancak kalorisi yeşil biber gibi düşük, serbest grupta değildir. Bu nedenle tüketildiğinde dengelenmesini öneririz.

 

  • Meyve ve sebzelerde vitamin mineral korumunu için fazla  bıçak darbesi kullanmadan, daha büyük parçalar halinde tüketin.

 

  • Beta-glukan da bağışıklık sistemini uyardığı için etkili bir bileşendir. Yulaf iyi bir beta-glukan ve lif  kaynağıdır.  Süte veya yoğurda katılarak ara veya ana öğünde tercih edilebilir.
     
  • Sarımsak antioksidan etkisi olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu etkiyi içindeli allisin bileşeni sağlar. Ancak bu bileşen sarımsak ezildiğinde ortaya çıkar bu nedenle çiğnenerek veya doğranarak 10 dk bekletildikten sonra tüketilmelidir. Aynı şekilde çiğ soğan da günlük beslenmenizde bulundurulursa bağışıklık sisteminde olumlu etkileri vardır.
     
  • Yoğurt ve kefir, turşu gibi probiyotik besinler tüketin. Probiyotik takviyesi de kullanabilirsiniz. Turşu tuzlu olduğu için ödem sorunu olabileceği için aşırıya kaçılmamalıdır.

 

  • Sabahları suyunuza sirke ilave ederek içebilrisiniz. Miktarda aşırıya kaçmayın 1 yudum kadar sirke yeterlidir.

 

  • Zencefil ve zerdeçal da bağışıklık sistemini güçlendirir. Taze olarak da suyunuza atabilir, yemeklerde kullanabilirsiniz. Toz baharat halde de yemeklerde, sütün-yoğurdun içinde tercih edebilirsiniz.

 

  • Bitki çayları da bağışıklık için bize destek olanlardan. Ekinezya çayı tercih edebilirsiniz. Ancak 8 haftadan fazla tüketilmemelidir. Kuşburnu da C vitamininin en iyi kaynaklarındandır.

 

  • Su vücudu toksinlerden arındırıp temizlediği için bağışıklık sistemine de etkilidir. Bu nedenle günde 2.5- 3 litre suyu kışın da mutlaka için. Soğukta susamıyorum aklıma gelmiyor demeyin!

 

 

Diyetin Sağlıklı Yaşam Merkezi olarak herkese sağlıklı bir kış mevsimi dileriz :)

 

Diğer Yazılar