MENÜ
C VİTAMİNİ İLE KALBİNİZİ KORUYUN

Yazılar

C VİTAMİNİ İLE KALBİNİZİ KORUYUN

C vitamini, insan vücudunun normal metabolik fonksiyonları için gerekli olan, suda çözünebilir ve vücudumuza almamız gereken elzem vitaminlerden biridir.

 

Besinlerde doğal olarak bulunan vitamin C’nin esas kaynağı meyve ve sebzelerdir. Bunun yanı sıra takviyeler de, besinler de doğal olarak bulunan askorbik asit ile eşdeğer biyoyararlanıma sahip, askorbik asit formunda vitamin C içerir.

 

Oksijen, hayati olmasının yanı sıra potansiyel olarak zararlı olan zararlı kimyasallar da üretir. Bu nedenle organizmanın, antioksidan denilen savunma sistemi savaşçıları tarafından kontrol edilmesi gerekir. Vitamin C, fizyolojik açıdan zararlı bileşiklerin birçoğuyla kimyasal reaksiyona giren ve vücuttan temizlenmesini sağlayan önemli bir antioksidandır. Aynı zamanda; kötü kolesterol seviyelerini düşürür; vücutta demir emilimini arttırır; bilişsel fonksiyonları ve bağışıklığımızı güçlendirir. Kollojen yapımını destekler ve cilt sağlığının korunmasında, kırışıklığın giderilmesinde rol alır.

 

C vitamini ile kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi değerlendirecek olursak;

 

Kalp-damar hastalıkları her yıl yaklaşık 17,9 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açarak küresel ölümlerin bir numaralı nedeni olmaktadır. Her beş kalp-damar hastalığı ölümünden dördü kalp krizi ve felçten kaynaklanmaktadır.

 

Yapılan çalışmalarda C vitamininden yetersiz beslenen bireylerde kalp krizi riskinin daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Ancak bu çalışmaların değerlendirildiği bir meta analize göre; C vitaminin kaynakları meyve ve sebzeler olduğu için bu etkinin meyve ve sebzedeki liften mi yoksa C vitamininden mi olduğu tam olarak anlaşılamamıştır. Bu konuda bir fikir birliğine varılamasa da; C vitamininin kalp-damar hastalıklarında koruyucu etki gösterdiği bilinen bir gerçektir. C vitamini; vücudumuzda toksik etki gösteren maddelere karşı savaşarak antioksidan etki gösterir. Ek olarak; kan damarlarını genişletici etki göstererek kan basıncını düşürür. Bu sayede kalbi korur. Özelikle sigara içen bireyler yeterli C vitamini aldığından emin olmalıdır.

 

Türkiye’ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi farklı yaş gruplarında, gebelik ve emziklik dönemlerinde değişmekle birlikte, yetişkin kadınlar için 95 mg/gün, yetişkin erkekler için 110 mg/gün vitamin C alımını, önerilen yeterli alım düzeyi olarak kabul etmektedir.

 

Kırmızı ve yeşilbiber, brokoli, brüksel lahanası, kırmızılahana, karnabahar, domates, portakal, kivi, çilek, kiraz, karpuz ve kavun vitamin C’nin en iyi kaynaklarıdır.

 

C vitamini oldukça dayanıksız bir vitamindir. Demir ve bakır gibi metal iyonlarının varlığı, oksijen, ışık, ezme, kesme, doğrama, yıkama, pişirme veya konserve en hassas vitamin olan C vitamininde önemli kayıplara neden olur. Bu tür işlemlerden dolayı meyve ve sebzelerde önemli vitamin C kayıpları gerçekleşebilmektedir. Bu kaybı önlemek için koyu yapraklı sebzeleri mümkün olduğu kadar elinizle bölün. Salataları tüketmeden hemen önce hazırlayın. Bu sayede C vitaminini hızlı şekilde almış olup, kaybı minimuma indirebilirsiniz :)

 

 

Diğer Yazılar