MENÜ
KAKİ MEYVESİ

Yazılar

KAKİ MEYVESİ

Trabzon üzerinden diğer bölgelere dağıldığı için yaygın olarak Trabzon hurması adı ile bilinen, Bağdat hurması, Japon hurması, cennet meyvesi olarak da bildiğimiz meyvenin asıl adı aslında: Kaki !

Anavatanı olarak kabul edilen Çin’den; önce Japonya’ya, sonrasında ise diğer ülkelere yayılmıştır.

Temmuz, Ağustos aylarında çiçek açar ve tohumları Kasım ayında olgunlaşır. Fizyolojik olgunluk zamanında çeşitlerin kabuk renkleri; turuncu, koyu turuncu, kırmızı turuncu, kırmızı olmaktadır.

Türkiye’ ye hangi tarihte getirildiği bilinmemekle birlikte çok eskiden beri Trabzon hurması yetiştiriciliği yapılmakta ve en çok Akdeniz Bölgesi’ nde yetiştirilmektedir. Trabzon hurması meyveleri özellikle A ve E vitaminleri yönünden zengindir.

Ayrıca Trabzon hurması meyveleri askorbik asit ve fenolik bileşikler açısından çok zengin olması, bu meyvenin antioksidan aktivitesinin yüksek olmasını sağlamaktadır. Özellikle A ve E vitaminleri yanında zengin karbonhidrat ve tanen içeriği sebebiyle fonksiyonel ürünler içinde önemli bir yere sahiptir. Lifli yapısı sayesinde sindirim sistemine iyi gelmektedir.

 

Tam olgunlaşmamış meyveler buruk bir tat verir. Burukluk meyvede çözünen tanen miktarından kaynaklanmaktadır.  Meyve olgunlaşmaya başladığında tanen hücrelerinin büyüklüğü ve sayısı artmaktadır. Bir araştırmada ham bir Trabzon hurmasının dikkate değer derecede buruk olmasının; tanen hücrelerindeki suda çözünebilir tanenden kaynaklandığını bildirmiştir. Meyve oda ısısında bir süre bekletilerek bu burukluk giderilmektedir.

100 gramı yaklaşık 70 kalori olan Trabzon hurmasını beslenmemizde kış aylarında sıklıkla tercih edebiliriz.

 

*Taze veya kuru meyve haliyle tüketebiliriz.

*Yapraklarını çay olarak demleyebiliriz.

*Süt veya yoğurtla hazırlanmış yulaf kaselerinde tarçınla birlikte tüketebiliriz.

*Smoothilerde kullanabilir, tatlılara şeker yerine ekleyebiliriz.

 

Diğer Yazılar