MENÜ
KARACİĞER YAĞLANMASI

Yazılar

KARACİĞER YAĞLANMASI

Özellikle aşırı kilolu kişiler karaciğer yağlanması sorunuyla karşı karşıyadır. Ancak gözle görünen aşırı kilosu olmayan bireylerde de görülebilir. Kan tahlillerinde ALT, AST değerlerinin yükselmesi ve diğer tıbbi muayeneler sonucu tespit edilen karaciğer yağlanması önemsenmeyecek bir sorun değildir ve mutlaka yaşam tarzı düzenlemeleri ile önüne geçilmelidir.

 

Karaciğer en önemli organlarımızdan biridir. Karaciğer hücreleri alınan yağın fazlasını  depolamaktadır. Bu yağ yüzdesi normalin üzerinde olduğu takdirde karaciğerde yağlanma olduğu kabul edilir.

 

Kötü beslenme başta olmak üzere, hareketsizlik, stress gibi problemlerden ortaya çıkabilen karaciğer yağlanmasını yaşam tarzı değişiklikleri ile önleyebiliriz.

 

Beslenme ile başlayalım.

 

Yağlı beslenme Türk toplumumuzda sık görülüyor. Hangimiz yemeğin dibinde kalan yağa ekmek banmayı sevmeyiz ki ? Bunun için;

 

·      Öncelikle kişiye uygun bir kalori planlaması ile kilo fazlası varsa kilo vermek amaçlanmalıdır. Hızlı kilo kaybı kesinlikle önerilmez.

·      Diyetteki yağ alımı azaltılmalıdır.

·      Et seçerken yağlı etler değil orta yağlı-az yağlı tercih edilmelidir.

·      Sakatat ve şarküteri ürünleri aşırı tüketilmemelidir.

·      Tereyağı, iç yağ ve kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar sık tercih edilmemelidir.

·      Etin yağları, tavuğun derisi gibi yağlı kısımları tercih edilmemelidir.

·      Kızartmalardan kaçınılmalı daha sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

·      Kaymak, krema, mayonez gibi yağlı soslardan kaçınılmalıdır.

·      Aşırı alkol tüketimi  karaciğer yağlanmasının düşmanıdır.

·      Ara öğünlerde kuruyemişler tercih edilebilir ancak çok sık olmamasına ve miktarının çok fazla olmamasına dikkat edilmelidir.

·      Günlük lif alımının yeterli olmasına özen gösterilmelidir. Yeşillik, salata, sebze ve meyve tüketimi yeterli ölçülerde olmalıdır. Ekmekleriniz tam buğday, tam tahıllı, çavdar gibi lifli ekmekler olmalıdır. Makarnalar ve diğer tahıllar tam buğday olarak seçilebilir.

·      Yeşil çay içindeki antioksidanlar sebebiyle faydalı olabilir. Günde 1-2 fincan tercih edilebilir.

·      Enginar karaciğer koruyucu özelliğinden dolayı tercih edilebilir.

 

·      Karaciğerin yükünü azaltmak için katkı maddeleri içeren hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. Doğal beslenmeye çalışılmalıdır.

·      Aşırı karbonhidrat ve şekerli gıdaların tüketimi önlenmelidir. Çünkü karbonhidrat, protein ve yağın fazlası hep yağ olarak depolanır. Yeterli ve dengeli beslenmek bunun için çok önemlidir.

·      Fiziksel aktivite arttırılmalıdır.

·      Gün içinde yeterli su içilmelidir. Ortalama 3 litre uygundur.

 

Karaciğerimiz bizi vücudumuza giren zararlı toksinlerden arındırır, biz de ona artık daha iyi bakmalıyız :)

 

Diğer Yazılar