MENÜ
AŞKIN EVRELERİ VE İŞTAH

Yazılar

AŞKIN EVRELERİ VE İŞTAH

Aşk ne garip duygu değil mi? Bir anda tüm hayatınızı değiştirebiliyor. Peki beslenme ile ne alakası var diyecek olursanız duygularınızın yediklerinizi etkilediğinin farkında değilsiniz demektir. Duyguların en yoğunu olan aşk ise her evresinde siz farketmeden yediklerinizi etkiliyor olabilir.

 

Her şey ilk görüşte başladı…

Onu ilk gördüğünüzde ayaklarınız yerden kesilir, karnınızda kelebekler uçuşur. Gözlerinizde yıldızlar parlar…

 

Peki bu heyecan ile siz kendinizi hızlı hızlı yemek yerken mi bulursunuz ? Yoksa sadece onu düşünüp hiç bir şey yemez misiniz?  

 

En çok karşılaşılan durum, aşkın beyinde sevgi, sevilme, ait olma duyguları oluşturması ile beraber kişide psikolojik açlığın doyurulmasına ve iştahın kapanmasına neden olmasıdır.

 

Mutlu Bir İlişki…

Yiyecekler, sevilme duygusuyla bağlantılı hale gelebilir. İlişkinin başlangıcında ona güzel görünmek için her yediğinize dikkat ediyorken bir bakmışsınız kilo almaya başlamışsınız. Neden çoğu evli kişiden ‘’Ben evlendikten sonra kilo aldım.’’ , ‘’Ben evlenmeden önce 48 kiloydum.’’ cümlelerini duyuyoruz :)

Çünkü sevgimizi göstermek, keyifli vakit geçirmek için yiyecekleri kullanıyoruz.

 

Sevgililer Günü'nde kesinlikle yemek-çikolata ile romantik bir bağ olması buna klasik bir örnektir.

 

Sevgililerin birlikte ev yapımı bir yemek (özellikle bol kalorili ve lezzetli) yapıp yediklerinde ilişkinin daha samimi bir seviyeye yükseldiğine dair söylenmemiş bir temel kural vardır.

 

Kutlama, doğum günü yemekleri ve daha bir sürü örnek yiyeceklerle bağlantılıdır. Aslında size mutlu eden geçirdiğiniz vakit, ettiğiniz sohbettir. Yiyeceklerden çok bunlara odaklanmaya çalışın.

 

İlişkinin Tuzu Biberi Tartışmalar…

Hiç olmamasını isteriz ama ufak tatlı tartışmalar hep olur.  Böyle durumlarda kendinizi 1 paket cips yerken veya nutella kaşıklarken bulduğunuz olmadı mı ?

 

Aç olmadığınız halde kendinizi sert ve gevrek bir şeyler yerken bulursanız, hayal kırıklığına uğramış veya kızgın olduğunuz bir gerçektir.

Fiziksel ısırma eylemi ve çıkan sesler, bazı insanlar için bu duyguları serbest bırakmanın bir yolu olabilir. Öfkenin ister havuç ister kraker olsun, sert yiyecekler kapıp, çiğneyerek bastırma alışkanlığı olduğu keşfedilmiştir. Bu tarz durumlar ile karşılaştığınızda bir stress topu veya en azından salatalık bir kurtarıcı olabilir :)

 

Stresli Zamanlar…

İlişkide bu stress bir sorundan kaynaklı veya birinizin kariyerinde önemli bir gelişme veya ailelerinizle tanışma gibi  mutluluk verici durumlar sebebiyle olabilir.

Bazı kişiler stresli zamanlarda en yakın şekere yönelir. Bazı kişilerde ise stresle ilişkili biyolojik mekanizmalar yemek yeme isteğini kapatır.

 

Stresinizi yemeklere değil,  sizi yatıştıracak bir müzik, aktivite, yürüyüş gibi bir şeye yönelmeye çalışın. Sevdiğiniz birini arayıp duygunuzu paylaşmak da güzel bir çözümdür, bir deneyin.

 

DUYGUSAL YEMEKLE BAŞ ETMEK İÇİN

Duygusal açlığa cevabınız, hafif yeme ya da kontrolden çıkmış aşırı yemek de olsa yiyecekleri yaşamınızda daha az önemli hale getirmenin dört temel adımı vardır. Kendinize sorun:

 

1. Biyolojik olarak aç mıyım?

Cevabınız evet ise, bir sonraki adımınız sadece açlığınızı gidermek için yemek yemektir! Aç değilseniz aşağıdaki soruları yanıtlayın.

 

2. Ne hissediyorum?

Aç değilken kendinizi yemeğe uzanırken bulduğunuzda, ne hissettiğinizi düşünmek için kendinize biraz zaman ayırın.

 

3. Neye ihtiyacım var?

Birçok insan karşılanmamış ihtiyaçları karşılamak için yemek yer. Yemek yemek için bir bahane her zaman çok kolay bulunur. Ama kendinize birkaç dakika ayırıp neye ihtiyacınız olduğunu sorgulayın.

 

4. Lütfen ...?

3. Soruyu sorduğunuzda cevabın sadece konuşarak ve yardım isteyerek elde edilebileceğini bulmak alışılmadık bir durum değildir. Yemek yemek her zaman daha kolaydır. Ancak stresinizi konuşarak aşmak zor gelir. ‘’Lütfen bugün bu konuyu konuşalım.’’ veya ‘’Lütfen bugün bana zaman ayır.’’ ya da ‘’Lütfen bugün daha sağlıklı bir yemek yiyelim.’’ demek çok da zor olmasa gerek :)

 

 

Aşk en güzel duygu… İnsanın içindeki boşluğu doldurup yeme isteğini azaltıyor. Yemek yemek bu boşluğu geçirir ama kısa bir süreliğine geçirir. Yediğiniz yemek bittikten 10 dk sonra yine kendinizi düşünürken bulursunuz.

Diğer Yazılar