MENÜ
SİVİLCELERE ELVEDA!

Yazılar

SİVİLCELERE ELVEDA!

Akne, özellikle ergenlik dönemlerinde belirginleşse de tüm yaş gruplarında görülebilen ve sosyal hayatımızı oldukça etkileyebilen kıl ve yağ bezi yapısındaki uzun süreli ve tekrarlayan iltihaplanmalardır. Oluşum nedenleri günümüzde tam olarak bilinmese de hormonal ve genetik faktörlerin etkisi oldukça büyüktür. 

 

Bunun yanı sıra, yapılan çalışmalarda beslenme ile akne arasında bir ilişki olduğu saptanmış!

Bireyin beslenme düzeninin derideki yağ bezleri tarafından salgılanan sıvı olan sebum salgı miktarını ve içeriğini değiştirdiği, bunun sonucunda ise akne oluşumunu tetiklediği düşünülüyor… Bu konuda en çok tartışılan besinler arasında ise yağlı besinler, çikolata, multivitamin destekleri, fermente ürünler ile süt bulunuyor.

 

Kısaca bu besinlere bakacak olursak,

 

Süt

 

Süt tüketimiyle, bireylerde insülin ve cinsiyet hormonlarının düzeyi artar. Hormon düzeylerindeki bu artış sonucu deride sebum üretimi artar ve akne oluşumu gözlenir. Bu nedenle akne şikayeti olan bireylerin beslenme planlarında süt tüketiminin kısıtlanmasının yararlı olabileceği düşünülmektedir.

 

Yeşil Çay

 

Yeşil çayın içerdiği bileşenler nedeniyle derideki sebum üretimini azalttığı, tedavide kullanıldığında ciltte akne sayısında azalma sağladığı gözlenmiştir. Yeşil çayın bu etkinliğinin anti-mikrobiyal özelliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Günlük tüketeceğiniz 2 kupa yeşil çay ile bu etkiyi siz de gözlemleyebilirsiniz! Ancak gebelik, emziklilik gibi durumunuz veya herhangi bir rahatsızlığınız varsa tüketmeden önce mutlaka beslenme uzmanınıza danışmalısınız.

 

Yağ Asitleri

 

Akne şikâyeti olan bireylerin insülin seviyelerinin sağlıklı bireylere göre daha yüksek olduğu ve bu bireylerde insülin direnci görülme sıklığının daha yüksek olduğu belirtilmektedir. Beslenmenizde yer vereceğiniz sağlıklı yağlar, insülin hassasiyetini arttırarak akne oluşumunu azaltabilmektedir! Bu etkiyi görebilmek için beslenme rutininize balık, ceviz, keten tohumu gibi besinleri ekleyebilirsiniz.

 

 

Antioksidanlar

 

Antioksidanlar, besinlerde bulunan ve vücudumuzu çeşitli hasarlara karşı koruyan savaşçılardır. Antioksidanların yetersiz alımının akne gelişiminde rol oynadığı düşünülmekte! Bu doğrultuda akne şikâyetiniz varsa beslenmenizde mutlaka antioksidan kapasiteye sahip vitamin ve minerallere yer vermelisiniz.

 

A vitamini

 

A vitamini antioksidan olmasının dışında cildi nemlendirici etki göstererek elastikiyetini arttırmaktadır. Çalışmalar, A vitamini yetersizliğinin bireylerde akne oluşumuna yol açabildiğini ve A vitamini takviyesi ile şikayetlerin azaltılabileceğini göstermektedir. Havuç, kabak, brokoli, tatlı patates, domates, lahana, karalahana, kavun, şeftali ve kayısı gibi besinler A vitamininden zengin besinlerdir.

 

Çinko

 

Çinko insan derisinin gelişimi ve işleyişi için gerekli olan bir mineraldir. Cilt sağlığı ve görünümünde önemli rol oynamaktadır. Çalışmalarda, çinko eksikliğinin bireylerde akne oluşumuna sebep olduğu gözlenmiştir. Akne sorununuz varsa çinko düzeylerinizi kontrol ettirmenizi ve et, tavuk, kabuklu deniz ürünleri, balık gibi çinko kaynaklarını tüketmenizi öneriyoruz.

 

Glisemik İndeks

 

Glisemik indeks, besinlerin kan şekerinizi yükseltme hızını tanımlayan bir ifadedir. Glisemik indeksi düşük besinlerin (yani kan şekerinizi yükseltme hızı düşük) yer aldığı beslenme planının akne tedavisinde başarılı sonuçlar gösterebilmektedir. Beslenmenizde beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, pirinç yerine bulgur tüketmeniz glisemik indeksi daha düşük beslenme planına geçmenizde yardımcı olabilir.

 

Yapılan bir çalışmada bireylere akne tedavisinin yanında, glisemik indeksi düşük bir beslenme planı ile verilen metformin tedavisinin 6 ay sonrasında ciltte akne miktarında ciddi derecede düşüş olduğu gözlenmiş.

 

Akne şikayetiniz varsa, dermatolog yardımıyla uygulayacağınız tıbbi tedavinizin yanında beslenmenizde size uygun porsiyonlarda tüketeceğiniz bu besinlerle başarı sağlamak mümkün :)

 

 

Diğer Yazılar