MENÜ
YEMEK HAZIRLAMA VE PİŞİRMEDE ÖNEMLİ PÜF NOKTALAR

Yazılar

YEMEK HAZIRLAMA VE PİŞİRMEDE ÖNEMLİ PÜF NOKTALAR

1. Sütlü tatlı yaparken, şekeri en son eklemelisiniz. Şekerle sütü pişirerek yaparsanız sütün protein değeri kaybolacaktır.  Taze ve yumuşak meyveleri komposto yapmak için önce şekeri eritip kaynattıktan sonra taze meyveyi ekleyin. Kuru ve sert meyveler içinse şekeri meyve piştikten sonra koymalısınız.

 

2. Yumurtayı 12 dakikadan uzun süre pişirmemelisiniz. Yüksek ısıda uzun süre kaynatılan yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bunun nedeninin, bekleyen yumurtada yükselen pH etkisi ile proteinlerden oluşan hidrojen sülfürün demirle birleşmesi sonucu olduğu sanılmaktadır. Bu durum yumurtanın besleyici değerini azaltır.

 

3. Sebzeleri iri iri doğramalısınız. Doğranan sebzeler bekletilmeden pişirilmelidir. Sebzeleri pişirirken soğuk suya koyarak pişirmemelisiniz. Kaynar suya ekleyip sebzenin her tarafının eşit şekilde pişmesini sağlamalısınız. Domates, asitli olduğu için pişirme süresini uzatır. Bu yüzden domates ve domates salçası gibi ürünleri sebzeler piştikten sonra eklemelisiniz. Böylece hem lezzeti artar hem de ısıyla temas süresi uzamadığı için besin değeri korunmuş olur.

 

4. Soğan, sarımsak, karnabahar, pırasa ve lahana gibi kükürtlü besinlerin pişirme süresi uzadıkça keskin kokusu da artar. Bu nedenle bu sebzelerin yumuşadığınızı fark ettiğinizde pişirmeye son verin. Aynı zamanda bu besinleri pişirirken kapakları arada bir açmalısınız.

 

5. Yeşil yapraklı sebzelerin su oranı oldukça yüksektir. Sebzeler mümkün olduğunca kısa sürede, susuz veya çok az su ile pişirilmelidir. Ve besin değerinin bir kısmı pişirme suyuna geçtiği için pişirildiği suyu süzmemelisiniz. Bunun yanında özellikle yeşil yapraklı sebzelerin kararmaması için kapaklarını çok sık açmamalısınız. Dondurulmuş sebzeleri çözdürmeden direkt pişirmelisiniz. Soda hem yemeğin lezzetini bozar hem de besin değerinde kayıplar olur. Bu nedenle kullanılmamalıdır.

 

6. Kurubaklagilleri pişirmeden önce en az 30 dk suda bekletin. Pişirirken düdüklü tencere veya ağzı sıkı kapalı tencere kullanın. Kurubaklagillerin iyi pişmesi besin değerini arttırır. Çiğ tanelerde, proteinin sindirilmesini sağlayan tripsin enziminin görevini engelleyen antitiripsin vardır. Pişirme ile antitripsin özelliğini kaybeder ve kuru baklagilin sindirimi kolaylaşır,  gaz yapıcı etkisi azalacaktır. Pişirme ısısı kuru sıcaklıkta 100 C‘nin üzerine çıktığı zaman proteinde kayıplar olur. Sulu ısıda pişirilen kuru baklagillerin pişirme suyu atılmaz ise, besin kaybı çok azalır. Pişme suyu atılırsa, B vitaminleri ve minerallerde kayıp olur.

 

7. Evde ekmek, kurabiye gibi şeyler yapıyorsanız muhakkak mayalandırma yapmalısınız. Mayalandırma, besin değerini arttıran en sağlıklı yöntemlerden biridir. Mayalandırmanın iyi olması çinko ve protein yanında demir ve kalsiyum gibi diğer maddelerin kullanımını ve B vitaminlerinin de miktarını artırmaktadır. Buna karşı kimyasal kabartıcılar besin değerini azaltır.

 

8. Balık pişirirken kızartma yönteminden kaçının. Balığın kızartılmasıyla ; uygulanan yüksek ısıl işlem sonucu omega-3 içeriği büyük oranda kayba uğrar. Omega-3’ten faydalanabileceğiniz en doğru yöntem fırında ve buharda pişirme yöntemidir.

 

9. Patatesi haşlanmış ve sıcak yerine soğuk şekilde tüketmeye özen gösterin. Haşlanmış patatesin glisemik indeksi, soğuk patates salatasına göre çok daha yüksektir. Bu durumda kan şekerinizi hızlı yükseltir ve çabuk acıkmanıza sebep olur.

 

 

10. Et, tavuk ve balık gibi protein içeriği yüksek besinler ateşe ne kadar yakın pişirilirse Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) adı verilen zararlı kimyasalların oluşma riski artar. PAH’lar mangal kömüründe ızgara yapılırken, yüksek sıcaklıkta yağda kızartma ve tütsüleme sırasında oluşan dumanın da besine sinmesiyle oluşurlar. Ayrıca oluşan dumanın solunmasıyla alınan PAH’ların çoğu kanser yapıcıdır.

      Elektrikli ızgara ve fırında pişirilen besinlerde PAH oluşumu daha azdır. Kapalı tencerede, kendi suyunu çekme ya da az su konarak pişirilen besinlerde PAH oluşmaz. PAH’ların etkisinden korunmak için besinler doğrudan kömür ateşi ve diğer türdeki yüksek sıcaklığa en az 10 cm uzak olacak şekilde, yavaş yavaş pişirilmeli ve kesinlikle yanmamalıdır. Bu şekilde pişmiş yemeği haftada ya da 15 günde bir yemenin sakıncası olmayabilir. Daha sık tüketilmemelidir.

 

Diğer Yazılar