MENÜ
RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Yazılar

RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Aylardan en bereketlisi ramazan ayı geldi… Bu ay ‘’Nasıl olsa fazla yemiyorum.’’ dense de beslenme anlamında dikkat edilmesi gerekir. Uzun süre açlığa dayanabilmek için vücuda yeterli enerji ve besin ögeleri alınmalıdır. Vücudun tüm temel ihtiyaçları bu ay da sağlanmalıdır.  Kilo verme diyeti yapanlar ise bunun yanında gün içindeki açlığa güvenip akşam fazla kaçırmamaya dikkat etmelidir.

 

·       Sahur, iftar ve bir ara öğünde kişinin tüm enerji ihtiyacı karşılanmalıdır.

 

Zaten günde alınabilecek sadece 3 öğün olduğundan dolayı, sahura kalkmamak doğru bir uygulama olmaz. Sahurda tok tutacak ve kan şekeri dengesini koruyacak besinler tercih edilmelidir. Yağlı ve şekerli besinler tüketilmemelidir. Haşlanmış yumurta, kepekli/ tam tahıllı/çavdar ekmek, süt, ceviz, fındık, badem tüketilebilir. Kan şekerini dengelemesi için süte tarçın eklenebilir.

 

·       İftarda çorbadan sonra 5 dk ara şart olmalıdır.

Boş mideye bir anda yüklenmemek ve gün boyu açlıktan sonra porsiyon kontorü  için oruç açıldıktan sonra çorbayla başlayıp 5-10 dk ara verdikten sonra ana yemeğe geçilmelidir. Bu arada salata tüketilebilir.

Kızartmalardan, hamur işlerinden, aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, çok tuzlu veya baharatlı yemeklerden uzak durmak; hazımsızlık, mide yanması gibi problemlerden koruyacak ayrıca kilo kontrolü sağlayacaktır.

Bol lif alımı önemlidir. Bu nedenle sebze yemekleri, kurubaklagil yemekleri ve salatalar mutlaka iftar menülerinizde bulunmalıdır.

 

·       Yapabileceğiniz tek bir ara öğün var.

Yatmadan 2 saat önce yapılacak bu ara öğünde meyve yanına 1 su bardağı süt, yoğurt ya da kefir tercih edebilirsiniz.  İftar sofralarının vazgeçilmezi olan tatlı tercihinin ise iftardan 1-2 saat sonra, daha çok sütlü tatlılardan, ya da 2-3 top dondurmadan yana yapılması daha uygun olacaktır. Bu ara öğün metabolizma hızınıza katkıda bulunacak ayrıca günlük almanız gereken enetji ve besin ögelerinin bir kısmını da karşılayacaktır.

 

·       Sıvı tüketimi çok önemlidir.

 Gün boyu su tüketimi olmadığı için iftardan sahura kadar 2-2,5 litre su tüketilmelidir.

 

·       Fiziksel aktivite artırılmalıdır. 

Bu dönemde yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, kilo almayı engellemek için iftardan ortalama 1 saat sonra yapılacak egzersiz ramazan ayında da sağlıklı olmanıza destek olacaktır.

 

 

 

Diğer Yazılar