MENÜ
İNTERMİTTENT FASTİNG DİYETİ NEDİR?

Yazılar

İNTERMİTTENT FASTİNG DİYETİ NEDİR?

Bir süredir popüler olan ve merak edilen 'İntermittent Fasting' diyetleri ‘’aralıklı oruç‘’olarak da bilinir. Gönüllü olarak yiyecek ve içeceklerden uzak durma dönemi dünyada en eski çağlardan beri uygulanmaktadır. Günümüzde de çoğu kişi tarafından uygulanan intermittent fasting farklı bir beslenme modelidir. Çok tercih edilmesinin sebebi besin kısıtlaması olmadan yalnızca öğün saatlerinin değişmesidir. Bu da birçok kişiye daha cazip gelmektedir. Bu beslenme modelinin birkaç çeşidi vardır. 

 

Gün Aşırı Oruç

 

Bu rejimde oruç günleri ve yeme günleri dönüşümlü olarak uygulanır. Oruç günlerinde enerji içermeyen su, bitki çayı, sade maden suyu gibi içecekler tüketilebilir. Yeme günlerinde ise istenildiği kadar yiyecek ve içecek tüketilebilir. 

 

Modifiye Oruç Rejimleri

 

Bu rejimde planlanan oruç günlerinde enerji ihtiyacının % 20 ila % 25'i tüketilir. Bu rejim haftada ardışık olmayan 2 gün enerji kısıtlaması ve diğer 5 gün normal beslenme gerektiren popüler 5:2 diyetinin temelidir.

 

Zaman Kısıtlı Beslenme

Bu rejimde rutin olarak belirlenmiş açlık dönemleri vardır ve belirli saatler içinde istenildiği kadar enerji tüketilebilir. Örneğin öğleden itibaren 8 saat beslenme süresi ardından 16 saat açlık süresi başlamaktadır.

 

Dini Oruçlar

Çeşitli açlık rejimleri dini ya da manevi amaçlar için yapılmaktadır.

 

 

Intermittent Fasting’de Vücudumuzda Nasıl Sonuçlar Oluşuyor?

 

Vücudumuz depo olarak glikojen kullanır. Bu glikojenler 8-12 saat arası açlık sırasında tüketilmektedir. Sık sık öğün yapma durumunca sürekli glikojen depolanacağı için vücut enerji elde etmek için yağ yakmak yerine sadece glikojen depolarını yakmaya çalışacaktır. Intermittent Fastingde bu durum değişir. Uzun süreli açlıklar olduğu için vücut enerji ve yağ yakabilir. 

 

Çeşitli hayvan ve insan çalışmalarında da sağlık açısından olumlu sonuçlar doğurduğu gözlenmiştir. Aralıklı oruç vücut ve beyin için faydalı olabilir. Kilo kaybı sağlayabilir; tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve kanser riskinizi azaltabilir. Yaşam süresini uzattığı düşünülmektedir.

Ancak değerlendirmek gerekirse tüketim dönemlerinde bilinçsizce ve aşırı porsiyonlarda sağlıksız beslenme bu diyetin oluşturabileceği olumlu sonuçları engelleyecektir. Ayrıca herkes tarafından uzun süreli uygulanabilmesi ve yaşam boyu sürdürülmesi çok kolay değildir. Bu nedenle de birçok kişide başarısız bir diyet denemesi olarak kalabilir. Kronik hastalığı olanlar doktoruna danışmadan uygulamamalıdır. 

Sizin için en doğru beslenme modelini vücudunuzu tanıyarak, size en uygun saatleri bularak oluşurun!  

Diğer Yazılar