Kilo vermeye çalışanların azılı düşmanı, en büyük engeli insülin direnci!
İnsülin hormonunun görevi glikozun hücre içerisine girmesini sağlamaktır. Yani bir şeyler yediğimizde yükselen kaç şekerini düşürme-dengeleme işini yapar. İnsülinin çalışmasında bozulma olursa ve dokular insüline doğru yanıt vermezse glikoz kanda birikeceğinden kan şekerinde yükselme görülür. Yükseldikçe bunu düşürmek için daha çok insülin salgılanır. Ancak işlev bozukluğu olduğu için kan şekeri yükselmeye devam eder.
Yine bir kısır döngü! Dokuların insüline karşı gösterdiği direnç; kiloların bize gösterdiği direnci doğuruyor yani…
Sebepleri:
-Genetik faktörler
-Fazla kilolu olmak
-Hareketsizlik
-Bazı İlaçlar
Kan şekeri düzensizliği olduğu için insülin direnci olan kişilerde en büyük problem iştah kontrolsüzlüğüdür. Bu da beslenmeyi yönetmeyi zorlayan en önemli etkenlerden biridir. Kilo vermek hem metabolizma hem de kişi tarafından zorlaşır.
Önemsenmezse diyabete doğru gidebileceği için beslenme düzenlemeleri yapmak şarttır.
Peki kan tahlilleri ile nasıl hesaplanır?
(Açlık insülin değeri x açlık kan şekeri değeri)/405 = formülünden çıkan sonuç >2.5 mg/dL ise insülin direnciniz var diyebiliriz.
Bazı tahlillerde direkt HOMA-IR değeri olarak da verilir.
Neler yapılabilir?
Doğru beslenme ve egzersiz ile insülin direncini kırabiliriz!
· Kan şekeri dengesi için uzun süre açlıklar önerilmez. Doğru zamanlarda ara öğünler yapılmalıdır.
· Öğün içerikleri aşırı karbonhidrat içermemelidir. Basit şekerler yanında kan şekerini dengeleyebilecek protein kaynağı olmadan tercih edilmemelidir. Örneğin çikolatanın yanında süt içmek, meyvenin yanında ceviz yemek gibi.
· Kan şekerini hızlı yükselten patates, pirinç, mısır, havuç, beyaz ekmek gibi besinler çok sık tercih edilmemelidir. Tercih edilirse yanında yoğurt, yumurta, ayran, et-tavuk-balık gibi protein kaynakları tüketilmelidir.
· Posa alımı arttırılmalıdır. Tam tahıllı ürünler tercih edilmeli ve meyve sebze tüketimine özen gösterilmelidir. Yemeklerin yanında mutlaka yağsız salata veya yeşillik olmalıdır.
· Eklenmiş şeker, glikoz şurubu içeren paketli ürünlerden kaçınılmalıdır.
· Lif ve bitkisel protein kaynağı olan kurubaklagiller haftada 2 kez tercih edilmelidir.
· İnsülin direnci olan kişilerde özellikle bel bölgesinde yağlanma görülür. Bu nedenle aşırı yağlı, kızartma besinler fazla tercih edilmemelidir.
· Hayatınızdaki aktiviteyi arttırmayı da unutmayın.
Gelin bu direnci Diyetin Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde birlikte kıralım. https://www.diyetin.net/iletisim İletişim bölümündeki whatsapp hattımızdan bilgi alabilirsiniz.