Gün zaten tüm yoğunluğuyla devam ederken yemek yemeye hatta su içmeye bile fırsat bulamayabiliyoruz. Eve gelince de, hem yorgunluğun hem de uzun süre aç kalmanın etkisiyle tek istediğimiz bir an önce yemek yemek ve dinlenmek oluyor. Buna bir sözümüz var mı, elbette hayır!
Akşam yemeği sonrası meşhur çay saatimiz ile atıştırmalıklara devam ediyoruz. Vakit daha da ilerledikçe can sıkıntısı bitmiyor. Hem biraz atıştırmak hem de iyi hissetmek adına mutfağa yönelip buzdolabı kapağını açıyoruz. Can sıkıntısından olunca; yemek istediğimiz şeyler de ne meyve ne yoğurt gibi sağlıklı besinler olmuyor. Daha çok; yüksek kalorili, yağlı veya şekerli besinlere yöneliyoruz. Sonucunda ne mi oluyor? Başlığımızdan da anlayacağınız gibi Türk kası yapmaya başlıyoruz demek oluyor Özellikle geç saatlerde yemek yemek, göbek bölgesinde yağlanmaya sebep olur. Özellikle erkek bireylerde de, abdominal yağlanma (göbek bölgesi yağlanması) kronik hastalık riskini oldukça arttırıyor.
Bunun çözümü yok mu? Tabii ki var!
Her bireyin, yaşamını devam ettirebilmesi adına ihtiyaç duyduğu bir enerji ihtiyacı vardır. Güne başlarken, çoğu işte erken kalkma zorunluluğu olduğundan günün en önemli öğünlerinden biri olan kahvaltı atlanır. Gün içindeki yoğunluk sonucu yemek yemeye çok küçük bir zaman ayrılır. Hal böyle olunca da, akşam eve gidince direk yemeğe yönelmek, üstüne çay saati yapmak, bir de üstüne buzdolabına gidip atıştırmalık yapmak çok doğal değil mi?
Bunun için, güne başlarken kahvaltı yapma alışkanlığı edinmeye, kahvaltının içeriğini de sizi tok tutacak şekilde ayarlamaya özen gösterin. Bir adet haşlanmış yumurta, yanında 2-3 dilim az yağlı peynir, zeytin, bol yeşillik ve 1-2 ince dilim ekmekten oluşan bir kahvaltı sizi hem güne iyi hazırlayacak, hem de enerjinizi yerine getirecektir.
Kahvaltı için vaktim kalmıyor demeyin, iki dilim ekmek arasına bir tost yapmak; çok vaktinizi almayacağı gibi size çok büyük yarar sağlayacaktır.
Uzun çalışma saatlerinde, gece daha az acıkmanızı sağlamak ve kalori ihtiyacınızın çoğunu gündüz saatlerde alabilmek adına, öğle yemeğinden 2-3 saat sonrasında olacak şekilde sağlıklı ara öğünler planlayın. 1 avuç kuruyemiş, 1 porsiyon meyve veya 1 küçük kase meyveli yoğurt ara öğün için güzel alternatiflerdendir.
Kahvaltı ve ara öğünü yapmanıza, akşam yemeğinde de sizin için yeterli olacak porsiyonlarda tüketmenize rağmen bir şeyler yeme ihtiyacı hissediyorsanız fizyolojik olarak değil psikolojik olarak aç olduğunuzu fark edin. Yemek yemek yerine, sevdiğiniz başka aktivitelere yönelin. Ilık bir duş almak, çocuklarınızla vakit geçirmek, evcil hayvanınızla oyun oynamak veya kitap okumak bunun için güzel seçenekler olabilir .
Sağlıkla kalmanız dileğiyle :)