MENÜ
SİRKADİYEN RİTM

Yazılar

SİRKADİYEN RİTM

Uykunun beslenme ve kilo verme üzerindeki etkilerinden daha önceki ‘’Uyku Düzeni ve Beslenme’’, ‘’Uyku ve Bağışıklık’’ yazılarımızda bahsetmiştik. Vücudunuzun biyolojik saati yani sirkadiyen ritm ise, vücut işlevlerinizin düzenli olarak işleyişini ifade eder. Ve tüm gününüzü etkiler.

 

 Ne zaman acıktığınızı ve bir şeyler yemeniz gerektiğini, ne zaman yorgun olduğunuzu ve uyumanız gerektiğini söyler. Bu vücut saati, aynı zamanda vücudunuzun günün hangi saatinde en çok kaloriyi yaktığını da belirler, istirahat ederken hiçbir şey yapmıyor olsanız bile…

 

Örneğin; Güncel Biyoloji raporunda bulunan bir çalışmada araştırmacılar, istirahat ederken öğleden sonra ve akşamın erken saatlerinde sabahlara oranla % 10 daha fazla kalori yaktığımızı tespit etmiştir.

 

Sirkadiyen ritm kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Bazı bireyler sabah erken uyanınca daha verimli bir gün geçirir, metabolizmaları daha iyi çalışır. Bazıları ise gece geç saatlerde uyanık kalıp sabah daha geç uyandıklarında daha verimli  bir gün geçirebilirler. Bu durum vardiyalı çalışanlarda veya jet-lag yaşayanlarda olduğu gibi zorunlu olarak da gerçekleşebilir.

 

Doğru sirkadiyen ritmi yakaladığınızda;

~      Daha enerjik olursunuz,

~      Kan şekeriniz daha dengede olur. (Sık acıkmaların sebebi kan şekeri dengesizliğidir.)

~      Metabolizmanız daha iyi çalışır.

 

Tam tersi durumda sirkadiyen ritm bozukluğunda ise metabolizmada yavaşlama, kan yağlarında artış , çeşitli metabolik hastalıkların yaşanması görülebilir.

 

Düşünün! Uykusuz geçirdiğiniz bir gecenin ardından gün boyu aç gezdiğiniz, sürekli atıştırmak istediğiniz olmadı mı?

 

~      Bu nedenle önce öğün saatlerinizi düzenlemek ile başlayabilirsiniz.

~      Öğünlerinizde besin tüketiminizin dengesi de çok önemlidir. Bir öğünde aşırı tüketip günün geri kalanı aç gezmek ritminizin bozulmasına sebep olacaktır.  

~      Uykunuz düzensizse kafeinli ürünleri akşam yemeğinden sonra tüketmemeye çalışın. Ya da bunların yerine rahatlatıcı bitki çayı olarak lavanta, papatya, yasemin gibi bitki çayları tüketmeyi deneyebilirsiniz.

~      Ortalama 7 saat uyku süresi yeterlidir. Uyuduğunuz ortamda (ses, ısı, ışık ayarını kendinize göre yapmalısınız.) Elektronik eşyaların uyuduğunuz yerden uzakta durması iyi olur.

~      Gün içinde stresli oluyorsanız kendinize bir 15 dk vakit ayırıp dinlendirici bir müzik dinleyebilir veya meditasyon yapabilirsiniz.

~      Su tüketiminizi gün boyu dengeli bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Bir anda 1 litre içmek yerine aralıklarla içmek daha iyi olacaktır.

~      En geç yatmadan 2 saat önce son ara öğününüzü bitirmek iyi olacaktır.

Diğer Yazılar