"Şeker obez yapar, şeker kanser yapar." vb birçok söylemden dolayı şeker bizim için ürkütücü ve uzak durulması gereken bir besin olmuştur. Bundan dolayı da şekerin yerine aynı tadı verecek başka alternatiflere yönelme eğilimi arttı.
Peki hangi şeker sağlıklı?
Gıda sektöründe oldukça fazla tercih edilen şeker aslında 2 ana gruba ayrılık: Doğal ve yapay şekerler.
Doğal şeker olarak, şeker pancarı, şeker kamışı, meyve konsantresi ve stevia gibi sıralama yaparken; yapay tatlandırıcıda da aspartam gibi ürünleri örnek verebiliriz.
Neden şeker gıda sektöründe tercih edilmektedir?
Şeker besinin raf ömrünü uzatır, mikroorganizma riskini azaltıri, daondurma gibi ürünlerde buzlanmayı(kristalleşmeyi) engeller. Renk, hacim,kıvam aroma, tat verir. Besindeki nem miktarını arttırır.
Eğer bir üründe şekeri azaltır veya cinsini değiştirdikçe, besinde bu etkileri yapacak ikame katlı maddeleri eklemeniz gerekir. Doğal veya işlenmiş olsun tüm şekerlerin kimyasal yapıları aynıdır. Toksite açısından aynı etkileri yapabilir. Burada önemli olan şekerin cinsinden öte ölçüsüdür.
Tüketim miktarı arttıkça her çeşit şeker, kardiyovasküler hastalık riskini arttırırabilir, şeker hastalığına yol açabilir. Beden şekerin nereden geldiğine bakmaksızın daha çok sakkaroz (früktoz ve glikoz) ile ilgilenir. Yüksek fruktozlu mısır şurubu da böyledir.
Fazla tüketilen furuktoz açlık hissini arttırir, beyaz yağ hücresinde artışa yol açar, insülin direncine sebep olur. Ayrıca keklere eklenen pekmez yüksek ısıda şekere göre daha çabuk bozulur. Sağlık için daha riskli olabilir.
Peki buradan ne çıkarmalıyız?
Şekeri azaltıp onun etkilerini verecek daha çok katlı maddesi almak mı? Ve bununla birlikte daha çok kalori alımı riskini arttırmak mı? Yoksa ölçülü tüketmek mi önemli?
Şeker şekerdir!
• Bu nedenle şeker tüketiminizi azaltırken yerine ikamesini koyup daha çok tüketmeyin
• Çay-kahve tüketiminde şekeri mümkünse tamamen bırakmanızı öneririz. Eğer bir anda bırakmanız zor ise yavaş yavaş azaltıp az şekerin tadına alışa alışa bırakabilirsiniz.
• “Meyve sağlıklıdır” diye kilolarca tüketmek yerine bunu günde üç porsiyon tüketebilirsiniz. Üç porsiyonla neyi kastediyoruz; kabaca her porsiyon için bir avuç içini kaplayacak şekilde düşünebilirsiniz.
• Yediğiniz şekerli her besinin miktarını azaltabilirsiniz. Unutmayın, her şeyde ölçü güzeldir; yemekte ölçü, muhabbette ölçü, harcama da ölçü…