MENÜ
VİTAMİNLER OBEZİTEDE ETKİLİ MİDİR?

Yazılar

VİTAMİNLER OBEZİTEDE ETKİLİ MİDİR?

Obezite günümüzün giderek yaygınlaşan bir sorunu halinde.  Artık bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Sebeplerinin başında aşırı ve kötü beslenme, hareketsizlik gelir. Daha sonra ise genetik ve çevresel faktörler, psikolojik faktörler de obezite üzerinde etkilidir.

Kötü beslenmenin beraberinde getirdiği yetersiz vitamin-mineral alımı da obezite üzerinde oldukça etkilidir. Kilo vermek için alınan enerjinin ‘’boş kalori’’ mi yoksa ne kadar faydalı besin ögeleri (vitamin-mineral) içerdiği büyük önem taşır. Boş kaloriler  şekerli içecekler, kızartmalar, alkol gibi vitamin-mineral değeri düşük tercihlerden gelir. Yapılan çalışmalara göre A, D, E, C ve B vitaminlerinin obezitenin önlenmesinde çok etkili olduğu bulunmuştur.

 

D Vitamini

 

D vitamini diğer vitaminlerden farklıdır. Kaynağını güneşten alır ve vücutta üretilir. Kalsiyum ve fosfor metabolizmasını düzenler. Yapılan çalışmalarda D vitamini eksikliğinin insülin direnci, metabolik sendrom ve kalp damar hastalıkları riskini arttırdığı belirlenmiştir. Ayrıca duygu durum bozukluğuna da yol açabilmektedir.  Mod düşüklüğü yeme isteğini arttırabilir.

 

D vitamini kalsiyum alımıyla birlikte vücut yağ dokusu üzerinde etkilidir. Eksikliğinde lipolizi (yağ yıkımı) önler ve yağ dokusunun artmasına neden olur.

Ayrıca bir çalışmada bel çevresi yüksek kişilerde daha çok D vitamini eksikiği olduğu gözlenmiştir.

 

B Vitaminleri

 

B grubu vitaminleri vücutta enerji metabolimasında rol oynarlar. Yapılan bir çalışmada folik asit düzeyi ile BKİ arasında ters ilişki bulunmuştur. Obez çocuklarda ise daha çok B12 vitamini eksikliği gözlenmiştir. Çünkü B grubu vitaminler yağ ve karbonhidrat metabolizması üzerinde etkilidr.

 

A Vitamin

 

A vitamini bağışıklık sistemi, üreme, nöron hücre gelişimi üzerinde etkili bir vitamindir. Adipoz doku (yağ dokusu) biyolojisinde anahtar bir rol oynar. Ayrıca insülin hassasiyeti üzerinde de etkileri vardır. A vitamin yetersizliğinde açlık kan şekeri seviyelerinde bozulmalar gözlemiştir.

 

 

C Vitamini

 

Önemli bir antioksidan vitamindir. Çalışmalarda C vitamini düzeyi BKİ, vücut yağı ve bel çevresi arasında ters ilişki bulunmuştur. C vitamini, leptin hormonunun (tokluk hissini sağlayan hormon) aktivitesini düzenleyerek obezitenin azalmasında dolaylı olarak etkili olabilmektedir. Ayrıca insülin direnci üzerinde de azaltıcı etkisi olduğu görülmüştür.

 

 

Tüm bunlardan yola çıkarak demek istiyoruz ki , evet günlük belli bir enerji almamız lazım ama bu enerjinin altının dolu olması gerekiyor. Aynı kaloriyi; 1 tabak kızarmış fastfoodla da alabiliriz veya vitamin-mineral açısından zengin 3 ana öğün + 3 ara öğünden oluşan bir menü ile de alabiliriz. Beslenme kişinin enerji ve diğer besin öğeleri ihtiyacına göre planlanmalıdır. Sadece yeterli beslenmek yetmez, dengeli de beslenmek gerekir.

 

Diğer Yazılar