MENÜ
MASABAŞI DİYETİN

Yazılar

MASABAŞI DİYETİN

Siz de vaktinin büyük bir kısmını işyerinde masabaşında oturarak geçirenlerden misiniz? 

 

Cevabınız evet ise, bu yazı tam da size göre!

 

Yapılan çalışmalar; masabaşı çalışanlarının büyük bir bölümünün, duruş bozukluklarına bağlı sırt, bel ve boyun başta olmak üzere kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarından muzdarip olduğunu gösteriyor. 

 

Saatler süren bilgisayarla temas hali bunlara ilaveten göz yorgunluğuna da sebep oluyor. 

 

Sorunlar sadece bununla kalmıyor, bu gruptaki bireylerde sedanter (hareketsiz) yaşama bağlı kilo alma, kilo vermede zorluk, kabızlık gibi durumlar da görülebiliyor. 

 

Bu gibi durumlar için size Diyetin Sağlıklı Yaşam Merkezi olarak birkaç öneri sunmak istedik:

 

  • Ara sıra ayağa kalkın ve yürüyün. Ofis içinde atacağınız ekstra 1000 adım bile size fazlasıyla iyi gelecektir.
  • Masabaşı egzersizlerinden yararlanın. Bu egzersizleri öğrenin ve bunu uygulamaktan çekinmeyin.
  • Öğünlerinizi düzenli yapın. Özellikle ara öğünlerinizi atlamayın. Ara öğün yapmak; uzun süren iş sürenizde kan şekerinizin dengeli olmasını sağlayacak, eve gittiğinizde fazla acıkmaya bağlı yüksek kalori alımınızı engelleyecektir.
  • Öğle yemeklerinde yemeğinizin yağlı kısmını tabakta bırakmaya çalışın. Eğer seçebiliyorsanız; tabağınızın yarısı sebze, diğer yarısı et/tavuk ve pilav-makarna gibi karbonhidrat olacak şekilde dengeli öğünler oluşturmaya çalışın. 
  • Ara öğün tercihiniz için sağlıklı atıştırmalıklardan faydalanın. 1 kase yoğurt, 1 bardak kefir, 1 porsiyon meyve, 1 avuç kuruyemiş gibi alternatifler sizin için doğru seçim olacaktır.
  • Çay ve kahve tüketiminizi sınırlamaya çalışın. Fazla kafein alımının kalp-ritim bozukluklarına sebep olabileceğini unutmayın. Çayı fazla içiyorsanız mümkün olduğu kadar yemekler ile arasına en az 30 dk koymaya ve çayı açık içmeye özen gösterin.
  • Su için. İş yoğunluğu sebebiyle, genelde su içmek unutulmaktadır. Düzenli hatırlatıcı veya alarm ile günlük 2.5-3 litre su içmeyi alışkanlık haline getirmeye çalışın.
  • Abur cubur alışkanlığından vazgeçmeye çalışın. Ofiste birkaç kişinin aynı odada bulunması sonucu; birinin bile abur cubur tüketmesi diğer kişileri etkiler ve tatmadan bırakmak zorlaşır  Bu ise size karın bölgesi yağlanması olarak geri döner. 
  • Erken uyuyun. Unutmayın; düzenli bir uyku; sağlıklı ve kaliteli bir yaşamın olmazsa olmazıdır. Araştırmalar, günlük 6-8 saat uykunun çoğu birey için yeterli ve ideal olduğunu göstermektedir. 

 

Diğer Yazılar