Kış içecekleri
Kış günlerinde hava soğuyunca ısınmak için sıcak içeceklere yönelmeye başlarız. Peki hangi içeceği ne kadar tüketeceğiz?
Çay
Özellikle en kolay ulaştığımız içecek olması sebebiyle de kışın sudan çok çay içeriz. Ancak çayın ortalama günde 4 bardak tüketiminde sakınca olmamasına rağmen aşırı tüketimden kaçınmak gerek. Çayın içerisinde bulunan tanen maddeleri besinlerle aldığımız demir emilimini azaltmaktadır. O yüzden öğünlerle birlikte almamakta fayda var. Öğünlerden en az 45 dakika önce veya sonra çay içmek daha sağlıklı olur. Aşırı çay tüketimi uykusuzluk, kalp çarpıntısı, baş ağrısı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Eğer 4 bardaktan fazla çay içiyorsanız her bir bardak çay için bir bardak su içmekte fayda var.
Bitki Çayları
Hem içim ısınsın, direncim düşmesin hem de kalorisiz olsun diyorsanız diyetinize bitki çaylarından destek alabilirsiniz. Herhangi bir özel hastalığınız yoksa günde ortalama 2-3 kupa bitki çayı içmek yeterlidir;
Kuşburnu: C vitamini, antioksidan kaynağıdır.
Nane & limon: boğaz kuruluğuna iyi gelir. C vitamini kaynağıdır.
Ihlamur: bağışıklık sistemini güçlendirir.
Zencefil: öksürüğe iyi gelir.
Adaçayı: boğaz enfeksiyonlarını giderir.
Ekinezya: enfeksiyonlarla savaşır.
Nar kabuğu ve karanfil: boğaz ağrısına iyi gelir.
Salep
Kışın en çok severek tükettiğimiz içeceklerden salep, orkide bitkisinin yumrusudan elde edilir ve toz haline getirilir.
1 bardak salep, yaklaşık 200 kaloridir, tarçın ile birlikte tüketildiğinde kan şekeri dengelenir ve daha uzun süre tokluk sağlar. Salep, bağırsak hareketlerini de düzenlemeye yardımcı olur. Süt ile tüketildiği için de ara öğün olarak tercih edilebilir.
Boza
En eski kış içeceklerinden biri olan boza, mayalanarak üretilir. Yanında leblebi ile servis edilen bozanın besleyici değeri de kalorisi de yüksektir. Sindirim sistemi üzerine olumlu, hazmı kolaylaştırıcı etkisi var. Ancak bozanın kalorisi salepe göre biraz daha fazla Bir bardak boza yaklaşık 350kalori. Bir de yanında bozaya yakışan leblebi var, 1 avuç leblebinin de 1 dilim ekmek olduğunu unutmadan günlük beslenmenizde dengeleyerek tüketebilirsiniz.