Herkesin dilinde bir keto diyeti. Nedir bu ‘’keto’’ ? Uzun zamandır özellikle epilepsi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ''Ketojenik Diyet'' son dönemlerde sağlıklı bireylerde de sıkça terih edilmeye başladı. Nasıl bir diyet olduğuna ve etkilerine birlikte bakalım.
Ketojenik diyet karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltmayı ve onu yağ ile değiştirmeyi hedefler. Karbonhidrattaki azalma vücudu ketozis adı verilen metabolik bir duruma sokar. Ketozis durumunda vücut, yağ yakmada daha verimli hale gelir. Karbonhidrat yerine yağı yakıt olarak kullanır. Aynı zamanda karaciğerdeki yağı, beyin için enerji sağlayabilen ketonlara dönüştürür.
Ketojenik diyet kan şekeri ve insülin seviyelerinde önemli düşüşlere neden olabilir. Bu da iştah kontrolü açısından çok önemlidir.
Standart ketojenik diyetlerde %70 yağ , %20 protein, %10 karbonhidrat oranları uygulanır. Normal sağlıklı beslenme diyetlerinde ise %50-55 karbonhidrat, %12-15 protein, %25-30 yağ oranı uygulanır.
Proteinin miktarı da çok önemlidir. Aşırı tüketimde proteinler glikoza dönüştürebildiği için ketozisi yavaşlatabilir. Yani ‘’Oh bu diyet iyiymiş istediğim kadar et yiyebilirim.’’ diye düşünmek yanlış olur :)
Yapılan bir çalışmada ketojenik diyet uygulayanlarda kilo verme hızının daha iyi olduğu, kan basıncı ve trigliserit değerlerinde düşüşe yol açtığı görülmüştür.
34 yaşında yetişkinlere yapılan başka bir çalışmada ise ketojenik diyet uygulayanların düşük yağlı zayıflama diyeti uygulayan kişilerden 5 kat daha fazla yağ kaybı olduğu görülmüştür.
Ketojenik diyette neler yenilebilir ?
· Et ve et ürünleri
· Tavuk
· Balık ve deniz ürünleri
· Düşük Karbonhidratlı sebzeler (kuşkonmaz, brokoli, lahana, karnabahar, salatalık, taze fasulye, patlıcan, marul, yeşil biber, ıspanak, domates, kabak)
· Peynirler
· Avokado
· Hindistan cevizi ve yağı (Uzun zincirli yağ asitlerinin aksine hindistan cevizindeki MCT(orta zincirli yağ asitleri) doğrudan karaciğer tarafından alınır ve ketonlara dönüştürülür. Hızlı bir enerji kaynağı olarak kullanılır.)
· Zeytin ve zeytinyağı
· Yağlı Tohumlar, kuruyemişler
· Berry Grubu meyveler(böğürtlen, yabanmersini, ahududu, çilek)
· Bitter çikolata(en az %70) ve kakao
· Ekmek yerine oopsie ekmeği yapılabilir. Badem unu ile tarifler yapılabilir.
. İçecek olarak: su, sade maden suyu, şekersiz çay, kahve ve bitki çayları tüketilebilir.
Neler Tüketilmemelidir?
· Tahıllar (bulgur, pirinç, ekmek vb)
· Baklagiller
· Patates, tatlı patates , pancar gibi nişastalı sebzeler
· Tatlılar
· Süt
· Meyveler
· Şeker ve şeker içeren tüm ürünler
Ketojenik diyeti uygularken metabolizmanıza göre uygun enerjiyi almak çok önemlidir. Yetersiz enerji almak metabolizmayı yavaşlatarak vücudu korumaya alabilir ve kilo vermek zorlaşabilir.
Ketojenik Diyeti Kimler Uygulayabilir?
Kilo vermek isteyenler, insülin direnci olanlar uygulayabilir. Ancak pankreatit, karaciğer sağlığında problemleri olanlar tercih etmemelidir. Kronik bir rahatsızlığı olanlar mutlaka doktoruna ve bir beslenme uzmanına danışmalıdır.
Karbonhidrat oranı çok düşük olmasından dolayı uygulaması bazı zayıflama diyetlerine göre biraz zor bir diyet olsa da ketojenik diyet ile ilgili sağlık yararlarını içeren oldukça fazla çalışma var. Bu diyetin uzun vadeli uygulamalarda sağlığa etkileri konusunda daha fazla çalışma yapılması gerektiği düşünülüyor.