Artık hepimizin ağzına oturmuş bir cümle: ‘’Bu kaç kalori?’’ Kilo vermek için sadece kaç kalori aldığımız mı önemli? Ya da ne yiyorsak yiyelim sadece kalorisine bakmak yeterli mi?
Kilo vermek için yaktığımızdan daha az kalori almamız gerekiyor. Bu kaloriyi gün boyu abur cuburla da karşılayabiliriz. 3 ana 3 ara öğünle de… Ancak kalorinin nereden geldiği önemlidir. Karbonhidrat mı, yağ mı , protein mi ?
Bu kalorilerin midede kapladığı hacim ve sindirilme süreleri farklıdır. Besinin sindirim süresi kısaysa daha çabuk acıkırız. Açlık hormonu ghrelin salgılanır ve yemek yemeyi tetikler. Dolayısıyla da gün içinde daha çok zorlanırız. Planladığımız kaloriyi tuttursak bile daha fazla yeme isteği olacağı için kaçamaklar olacaktır. Bu nedenle yemeklerde hacmi arttırmak, bol yeşillik, salata tercih etmek iyi olacaktır.
Besinlerin kalorisi dışında hangi besin öğesinden zengin oldukları da önemlidir. Karbonhidrat, protein ve yağların vücuttaki işlevleri farklıdır. Bu nedenle tek tip beslenmek yerine her besin ögesinden de belli bir dengede almak gerekir. Besinlerle alınan kalorinin %50-55’i karbonhidratlardan; %25-30’u yağlardan; %12-15’i proteinlerden gelmelidir.
Yani bir gün için planladığınız kadar kalori içeren yağlı, şekerli vb. besinlerle kilo kaybı sağlasanız bile, bu tip beslenme vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini sağlamaz. Hatta zararlı katkı maddeleri de içerebilir. Yeterli vitamin ve mineral, protein ve lif almamış olursunuz ve kronik hastalıklara yakalanma riskiniz artar.
Yani bu kaç kalori diye sormak yerine yeterli ve dengeli beslenmeyi biraz daha detaylı planlamakta fayda var. Bunun için besinlerin hangi besin öğelerinden zengin olduğuna bakabilirsiniz. Paketli ürünlerde ise sadece kaloriye bakmak yerine karbonhidrat, protein, yağ, şeker gibi içerik bölümüne dikkat edebilirsiniz.
Bu kaç kalori değil, bu sağlıklı mı demek daha doğru olacaktır :)