MENÜ
BUZDOLABINDA SAKLAMAYINIZ!

Yazılar

BUZDOLABINDA SAKLAMAYINIZ!

Canımız sıkılınca yanına en çok gittiğimiz şey sanırım buzdolabı :)

 

Evde elimiz boş mu kaldı kapağı aç, gece uyku mu tutmadı kapağı aç… Besinlerimizi uzun süre saklayan ve koruyan buzdolabı her besini aynı şekilde korumuyor! Bazı besinler buzdolabına girince besin değerini veya yapısını kaybediyor.

 

PATATES

Patatesi buzdolabında saklamak patatesin tadını bozar. Kabukları daha çabuk kararır. Serin, kuru ve karanlık bir ortamda saklanmalıdır. Hava alabilecekleri şekilde muhafaza edilmelidir. Bu şekilde uzun süre dayanabilir, ancak çürüme, bozulma veya filizlenme olasılığına karşı kontrol etmek gerekir. Filizlenen patateste solanin denilen toksik madde miktarı artar. Bu nedenle filizlenmiş patatesler yenilmemeli ya da kabuğu çok kalın soyularak kullanılmalıdır.

 

SOĞAN

Soğanlar buzdolabının tüm nemini emdiği için buzdolabında saklanması önerilmemektedir. Bu yüzden buzdolabında saklanan soğanların kabukları nemlenir ve lezzetleri değişir. Soğanın da uygun saklama koşulu patates gibidir. Ancak soğanı ve patatesi aynı yerde saklamak da uygun değildir. Soğanlar patatesin de tüm nemini emecektir. Bu durum birbirini etkileyip çabuk bozulmalarına yol açar.

 

SARIMSAK

Sarımsak buzdolabında saklandığında çabuk filizlenir ve diğer besinlere kokusu siner. Oda sıcaklığında bir üstü açık sepet içinde saklanması uygundur.

 

DOMATES

Soğuk hava domatesin olgunlaşmasını durdurur ve lezzetsiz olmasına neden olur. Bu nedenle domatesleriniz tam olgunlaşmamışsa daha iyi olgunlaşıp yumuşamamaları için oda sıcaklığında, doğrudan güneş ışığı almayan bir ortamda üzeri açık bir şekilde saklamak daha uygundur.

 

AVOKADO

Avokado olgunlaşınca daha kolay tüketilir ve daha lezzetli olur. Olgunlaşması için oda sıcaklığında ve birkaç elmanın arasında bekletilirse daha çabuk olgunlaşacaktır. Eğer avokadonun yarısını kullanıp diğer yarısını saklayacaksanız hava almayacak şekilde kapatıp buzdolabında saklanmalıdır.

 

 MUZ

Tıpkı domates gibi muz da oda sıcaklığında olgunlaşır. Sadece olgunlaşan muzları daha fazla olgunlaşıp bozulmaması için buzdolabında saklayabilirsiniz. Buzdolabında saklanan muzların kabukları daha çabuk kahverengileşir.

 

KAVUN ve KARPUZ

Kesilmemiş kavun ve karpuz oda ısısında saklanırsa içeriğindeki likopen ve beta-karoten daha iyi muhafaza etmiş olur. Böylece olgunlaşmaya devam eder ve daha lezzetli olur.  Buzdolabında saklamak lezzetlerini bozar. Ancak çok olgunlaştıysa bu süreci durdurmak için buzdolabına konur. Kesildikten sonra da yine buzdolabında saklanmalıdır.

 

BAZI MEYVELER

Çok yumuşak olmayan şeftali, kayısı, nektarin, erik ve kiraz gibi meyveler çabuk tüketilecekse oda sıcaklığında saklanır. Yumuşamaya başlayınca buzdolabına alınır. Bu aşamada da çürümeye başlamadan tüketilmelidir.

Salatalıklar ve havuçlar da buzdolabında diriliği ve tadını kaybeder. Bu sebzelerin ışıktan uzak kuru bir yerde saklanması gerekir.

 

KONSERVE ÜRÜNLER

Buzdolabı, konserve ton ürünlerin yapısına zarar verebilir. Marketler de konserveler, ketçap-mayonez gibi soslar buzdolaplarında değil raflarda satılıyor. Ancak açıldıktan sonra tabi ki üzeri hava almayacak bir şekilde kapatıldıktan sonra buzdolabında saklanması uygundur.

 

BAL
Balın asidik yapısı ve yoğun şeker içeriği bozulmaya neden olan mikroorganizmaların üremesini engeller. Balı buzdolabına koymak ise daha çabuk kristalleşmesine neden olur. Bu nedenle bal kuru ve karanlık bir yerde oda ısısında saklanabilir.


KAHVE
Parfüm denerken kahve koklarız değil mi ? J Buzdolabında saklanan kahve tüm kokuyu üzerine çeker. Tadı ve aroması bozulur. Öğütülmüş kahve ve kahve çekirdekleri, hava geçirmeyen cam kavanozda ve serin, kuru ve ışık almayan yerde saklanmalıdır. Böylece tazeliğini ve aromasını korur.  

 

EKMEK

Ekmekler buzdolabında saklandığında içeriğindeki su molekülleri ekmeği yavaş yavaş terk eder. Bu nedenle daha hızlı bayatlar ve ilk alındığındaki lezzetini kaybeder. En iyisi yiyeceğiniz kadar taze olarak almak ve tüketmektir. Ancak yine de ekmek artıyorsa temiz, serin bir ortamda hava almayacak şekilde saklayabilirsiniz. 

 

ÇİKOLATA

 Çikolatanın saklanması için en uygun ortam 16 – 20°C arasında, nem oranının düşük olduğu ve doğrudan güneş ışığı almayan bir ortamdır. Buzdolabında saklanmamalı, ancak saklanacaksa da kapalı bir kap içerisinde hava almayacak şekilde saklanmalıdır. Uygun saklama koşullarında saklanmayan çikolatalarda beyazlaşma ve bozulma görülebilir.

Diğer Yazılar