MENÜ
BAYRAMDAN KİLO ALMADAN DÖNMEK MÜMKÜN MÜ?

Yazılar

BAYRAMDAN KİLO ALMADAN DÖNMEK MÜMKÜN MÜ?

Vee hepimizin beklediği bayram günleri geldi!! Bayram zaten güzel, bir de kurban bayramı olunca tadından yenmiyor… 

 

Evet, “bayramda da diyet mi yapacağız?” dediğinizi duyar gibiyim. Bu günlerde sıkı bir beslenme planına uymanızı tabi ki beklemiyoruz  

 

Kurban etinden de yiyin, tatlıdan da yiyin ama sonrasındaki dengeleme meselesini de unutmayın  Porsiyon ölçülerine de dikkat ederek bu bayramı en azından kilo almadan bitirmek kolay!!

 

Ancak burada sizden istediğimiz birkaç küçük şey var:

 

  • Sabah güne kahvaltı ederek başlayın. Sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı yapmanız günün ilerleyen saatlerinde kontrolünüzü kaybetmemeniz adına önemlidir. Kahvaltıda yağlı ve kızartma türünden ziyade yumurta, peynir, yeşillik, domates, salatalık, tam tahıllı ekmek vb. ürünler tüketmeniz sizi daha tok tutacaktır 

 

  • Kurbanlık hayvanın, veteriner kontrolünden geçmiş olduğuna ve uygun koşullarda kesildiğine dikkat edin. Uygun olmayan koşullarda kesilmiş kurban etleri insanlarda tüberküloz, şarbon gibi hastalıkların görülme riskini arttırır.

 

  • Bayramda kesilen kurban etleri, bekletilmeden birkaç saat içinde tüketilir. Bekletilmeyen kurban etleri serttir, bu yüzden sindirimi zordur. Midede hazımsızlık, şişkinlik yaratır. Bunu önlemek adına buzdolabında 1-2 gün beklettikten sonra tüketin.

 

  • Etlerin saklama koşullarının doğru olması ise çok önemlidir. Etler, buzdolabında 0-2 °C derecede 3-5 gün, derin dondurucuda ise -18 °C derecede 3 ay saklanabilir.

 

  •  Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edin, kızartmalardan ve kavurma yönteminden mümkün olduğunca kaçının. Sindirimi kolaylaştırmak ve mikrobiyolojik mikroorganizmaların vücuda alınarak oluşabilecek besin zehirlenmelerini önlemek adına etlerin içini ve dışını iyi pişirin.

 

  • Etin ateşe temas ederek pişirilmesi kanserojen madde oluşumunu arttırır. Aynı zamanda  B1, B12, folik asit gibi vitamin kayıplarına yol açar. Eti mangal yapacaksanız, etleri mangal ateşinden 15 cm kadar uzakta pişirin.

 

  • Yağlı etlerin, doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksektir. Bu yüzden tükettiğiniz et miktarına dikkat edin. 

 

  • Etin yoğun tüketilebileceği bu günlerde sebze tüketiminizi de arttırmaya özen gösterin. Sağlıklı ve dengeli beslenmek adına aldığınız etli bir tabağın yanına salata, yeşillik, sebze ekleyin. 

 

  • Etler demirden zengin kaynaklardır. Etlerin, C vitamini kaynaklarıyla (portakal suyu, yeşillik, sebze vb.) birlikte tüketimi etteki demirin emiliminin artmasına da katkı sağlayacaktır.

 

  • Sakatatların da kolesterol ve yağ içerikleri çok yüksektir.Özellikle yüksek kolesterol sorunu yaşayan, kalp-damar hastalıkları bulunan bireyler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

 

  • Bayramların bir diğer vazgeçilmezi olan tatlılar için ise mümkünse sütlü tatlıları tercih edin. Şerbetli tatlılardan tüketecekseniz erkekler için 3 dilim, kadınlar için ise 2 dilim baklava yeterli olacaktır  Yanında süt tüketerek, kan şekeri dengenizi sağlamayı unutmayın.

 

  • Bu zamanlarda artan çay ve kahve tüketimi uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilir. Bunları mümkün olduğunca ölçülü tüketin. 

 

  • Son olarak ise, günde 2-2.5 litre su içmeye mutlaka özen gösterin. 

 

Diyetin ailesi olarak, sevdiklerinizle geçireceğiniz, keyifli bir bayram dileriz 

 

 

 

Diğer Yazılar