MENÜ
ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİ

Yazılar

ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİ

Obezite, hepimizin bildiği gibi vücuttaki yağ oranındaki artışa bağlı olarak gelişen kilo alımındaki artışı tanımlamak için kullanılır. Obezite, sadece yetişkinlerde değil, çocukluk çağında da sık görülen ve toplum sağlığını etkileyen en önemli sorunlardandır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2016 yılı verilerine göre dünyada 5 yaşın altında 41 milyon fazla kilolu veya obez çocuk bulunmaktadır. Her yıl bu oranın katlanarak arttığını düşünürsek, durumun ne kadar ciddi olduğunu fark etmek zor değil.

 

Çocuklarda Obezitenin Önlenmesi Neden Önemlidir?

 

Obezite çocuğun yalnızca o anki sağlık durumunu etkilemekle kalmaz, obez çocukların büyük bir bölümü yaşamlarına obez yetişkinler olarak devam eder. Özellikle 6 yaş sonrasında obez olan çocukların ileriki dönemde obez olma ihtimali, obez olmayan çocuklara göre çok daha yüksek olmaktadır.

Obezitenin yol açtığı diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları gibi ölümcül hastalıklar, sosyal ve ruhsal etkiler düşünüldüğünde obezite oluşabilme riskini çocukluk yıllarında engellemek, yapacağımız en doğru şeylerden biri olduğu anlaşılıyor.

 

Çocukluk Çağı Obezitesi için Riskler Nelerdir?

 

Obezitenin genetik faktörlerin bazı çevresel faktörler ile etkileşmesiyle geliştiği düşünülmektedir. Şehirleşmenin sonucu olarak değişen yaşam tarzı, artmış kalori alımı ve azalan fiziksel aktivite, tetiği çeken çevresel faktörlerdir.

 

Çocukluk Çağı Obezitesini Önlemek İçin Ne Gibi Önlemler Almalıyız?

 

  • Obeziteden korunma birey için anne karnında, hatta annenin doğum öncesindeki kilosunun kontrolü ile başlamaktadır. Annenin gebelik öncesi ideal kilosunda olması, gebelik süresince optimal kilo alımının olması, sigara içmemesi, gebelik süresince orta derecede egzersiz yapması, çocuğun ileride obez olmaması için koruyucu faktörlerdir.

  • Tüm bebekler ilk 6 ay yalnızca anne sütü almalı, 6 aydan sonra ek gıdalar ile birlikte anne sütüne devam etmelidir.

  • Biberon ile beslenen bebeklerde ve ek gıdalara geçildikten sonra meyve suyu, tatlı içeceklerden ve karbonhidrat yüklü mamalardan uzak durulmalıdır. Biberon susturma aracı olarak kullanılmamalıdır.

  • İlk bir yaş beslenmesinde sebze, meyve, tahıl grubuna kırmızı et, tavuk ve balık eti eklenmesi; şekerli içecekler ve tuz içeren besinlerin verilmemesi de obeziteden koruyucu unsurlardır. Araştırma sonuçları ilk yıllarda hazır besin ve kavanoz maması ile beslenen çocuklarda ileri yaşta obezite oranının arttığını göstermektedir.

  • Çocuğun olması gerektiği gibi büyüme-gelişme gösterdiğinin takibi iyi yapılmalı, anormal bir durum görüldüğünde doktor ve bir beslenme uzmanından destek alınmalıdır.

  • Günde en az 1 saatlik fiziksel aktivitede bulunmaları fiziksel olarak aktif olmayı alışkanlık haline getirmeleri açısından önemlidir. Bu aktiviteler çocuklar için eğlenceli ve yaşına uygun olmalıdır.

  • Çocuklar; televizyon, tablet, cep telefonu, bilgisayardan uzak tutulmalı ve mümkün olduğunca ekran süresinin kontrol altında tutulması gerekmektedir.

  • Televizyon ve ekran karşısında yemek yemek ne yediğimizin ve ne kadar yediğimizin farkında olmamızı engeller. Çocuklara ekran karşısında yemek yenilmemesi gerektiği mutlaka öğretilmelidir.

  • Sağlıklı beslenmenin neden önemli olduğu, nasıl sağlıklı besleneceği çocuğa uygun bir şekilde öğretilmelidir. Beslenmenin bir diyetten çok sağlıklı yaşam biçimi olduğu anlatılmalı ve çocuğa örnek olunmalıdır.

  • Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı ve kaliteli bir uyku şarttır.

 

Çocuğun beslenmesini, fiziksel hareketliliği ve alışkanlıklarını aileden ayrı düşünmek imkansızdır. Çocuklar büyüklerini örnek alarak yetişiler. Bir aile içinde sağlıklı beslenme yalnızca çocuk için varsa o uygulamanın etkili olması olanaksızdır.

Günümüzde çocuklar; on yıl önce doğmuş çocuklardan daha fazla sağlıksız beslenme ortamlarında büyüyorlar. Bu da ileri yaşlarda çok büyük problemlere yol açıyor.. Sağlıklı bir gelecek için sağlıklı çocuklar yetiştirmemiz gerektiğini lütfen unutmayalım. 

 

 

 

 

Diğer Yazılar