MENÜ
İŞTAHSIZ ÇOCUK

Yazılar

İŞTAHSIZ ÇOCUK

İştahsız çocuk zordur, annelerin-anne olmaya hazırlananların en büyük korkusudur belki de!

 

6. aydan sonra emek emek inşaa etmek istersiniz çocuğunuzun beslenmesini, kolay gibi gelir sıfırdan başlamak ama yaşayanlar bilir en zorudur. Yazılıp çizilenler, planlananlar tutmayabilir. Kimi çocuk çok iştahsızdır, ek gıdada başlayan süreçten itibaren çocukluk dönemi de dahil, verilen besinleri reddedebilir.

 

Kimi çocuk ise iştahlı ve kilo problemi olabilir. Özellikle ilk 5 yaşta yağ hücreleri oluştuğu için bu yaş aralığında çocuk beslenmesine ve porsiyonlarına dikkat edilmesi gerekir.

 

Bir çocukta ciddi derecede iştahsızlık varsa aile, çocuk doktoru ve diyetisyen ve psikolog tarafından multidisipliner bir şekilde değerlendirilmelidir.

 

İştahsızlık var demek için ise öncelikle çocukta büyüme gelişme yetersizliği var mı bakılmalıdır. Her şey normalse çocuğunuz size iştahsız geliyor olabilir.

 

İştahsızlık Sebepleri

 

·      Anne sütünden sonra verilen besinlere alışamaması

·      Yemeğin görüntüsü

·      Tadını sevmemesi

·      Aç olmaması

·      İlgisini çeken başka bir şey olması

·      Kronik Hastalıklar

·      Vitamin-Mineral eksiklikleri (özellikle çinko, magnezyum,demir eksikliği)

 

Araştırmalara göre çocuklar uygun şekilde yönlendirildiklerinde ve duygusal olarak desteklendiklerinde, erken yaştan itibaren besin alımlarını kontrol edebildikleri ve normal büyüme gelişme gösterdikleri görülmüştür. En iyi şekilde bu süreci geçirmek için çocuğa uygun besinler seçilmeli , fazla ısrarcı ve baskıcı olunmamalıdır.

 

İştahsız çocukların çoğunda tek tip beslenme de görülür. Daha çok karbonhidratlı besinlere yönelim vardır.  Büyümesi normal gibi görünse de besin ögesi alımı açısından bu çocuklar yetersiz kalmaktadır. Ve sebebi yine çinko-magnezyum gibi mineral eksikliklerinden kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda bir kan tahlili ile öncelikle vitamin-mineral eksikliği var mı kontrol edilmelidir. Varsa bir uzman yardımı ile gerekli görülen takviyeler alınmalıdır.

 

Bazı çocuklarda ise büyüme geşlişme normalken ebeveyni tarafından topluma göre yetersiz görüldüğü için bir zorlama vardır. Bu durum oldukça yanlıştır. Çocuğun ilerki yaşlarında daha büyük beslenme probleblerine yol açabilir.

 

 

 

İştahsız Çocuk İçin Öneriler

 

·      6. aydan itibaren yaşına uygun beslenme planı yapılmalıdır.

·      Yemek yeme ortamı uygun seçilmelidir. Çocuğun dikkatini dağıtacak ses, ışık, oyuncak, tablet vb olmamasına özen gösterin.

·      Bebekliğinden itibaren yemek masasında yemek yemeye alıştırın.

·      Yemek saatleri düzenli olmalıdır.

·      Öğünler arasında ortalama 3 saat ara olmasına dikkat edin.

·      Meyve suyu, süt gibi sıvılarla öğün öncesi midesini doldurmayın.

·      Bağımsız, kendi başına yemek yemeye teşvik edilebilir.

·      Ebeveyn aşırı sevinç veya kızgınlık gibi duygular ile değil, tarafsız yaklaşmalıdır.

·      Her kaşıktan sonra ağzı silinerek çocuk yemek yerken kızdırılmamalıdır.

·      Kendi yemek yemeye çalışırken cesareti kırılmamalıdır.

·      Ara öğünlerin porsiyonları çok aşırı olmamalıdır. Çocuk ana öğüne tok gitmemelidir.

·      Hacmi küçük ama enerjisi büyük seçimler yapılabilir.

.      Yemek ödül veya ceza olarak sunulmamalıdır.

·      Sevmediği besinler ısrarla önüne aynı şekilde sunulmamalı farklı ve ilgisini çekebilecek formlarda sunulmalıdır. (örneğin sebzeli çorba, sebzeli pizza, sebzeli muffin gibi veya süslenmiş-şekil verilmiş besinler gibi)

 

 

 

Biz Diyetin Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde çocukların büyüme ve gelişmelerini percentil eğrileri ile takip edip, en uygun beslenme planını öneriyoruz ve geleceğe yatırım yaptıkları beslenme bilgilerini doğru edinmeleri konusunda bir destek oluyoruz. Bugün iyi  ve doğru beslenme geleceğe bir yatırımdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Beslenme ve Diyetetik Güncel Konular-5

Diğer Yazılar