MENÜ
CİLDİMİZİ BESLEYELİM

Yazılar

CİLDİMİZİ BESLEYELİM

2 senedir taktığımız maskelerden sonra, dış ortam ile aramızdaki bariyerdir cildimiz  :) Peki biz bu bariyere yeterince iyi bakıyor muyuz?

 

Yanlış beslenme alışkanlıkları, morötesi ışınlar, serbest radikaller, kimyasallar, mekanik etkiler derinin normal yapısında bozulmaya neden olur. Ayrıca genetik faktörler, hormonal denge, bağışıklık sistemi, alerjiler, kullanılan ilaçlar, stress, bazı hastalıklar da cilt yapısını etkiler.

 

Evet sağlıklı beslenme burda da karşımıza çıkıyor. Benim kan tahlillerim tertemiz bir şeyim çıkmadı hocam diyenler, bu sefer de cildiniz için sağlıklı beslenin :)

 

Peki beslenme cildi nasıl etkiliyor?

 

Yetersiz beslenme, vitamin-mineral eksiklikleri sonucu deride fazla miktarda serbest radikaller ve oksidatif stress oluşur. Bu oksidatif stress de deride hasara neden olur. Bu durumu tam tersine çevirmek için yeterli ve dengeli beslenmek, antioksidan besinleri beslenmeye eklemek gerekir.

 

Antioksidan vitaminler ile başlayalım!

 

A Vitamini

A vitamini vücutta üretilmez, diyetle dışarıdan alınır. Kuvvetli antioksidan etkiye sahiptir. Epitel dokunun yapımında, farklılaşmasında ve cilt sağlığının korunmasında rolü büyüktür. Eksikliğinde cilt bozuklukları, cilt kuruluğu, kuruluğa ve çatlaklara bağlı kanamalar ve saç kaybı görülür. A vitamini ultraviyole ışınlarına ve radyasyon etkisine karşı deriyi korur.

 

Koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kivi, balkabağı, kayısı, kırmızı biber, yumurta sarısı A vitamininden zengin besinlerdir. 

 

C Vitamini

 

C vitamini bitkisel kaynaklar ile alınır. Kuvvetli antioksidan etkisi vardır. Eksikliğinde bağışıklık sistemi zayıflar. Kolajen sentezinde rol oynadığı için yara iyileşmesinde ve cilt sağlığında çok önemlidir. Hasar görmüş dokularda iyileşmeyi hızlandırır. Ayrıca cilt rengini düzenleme üzerinde de etkileri vardır.

 

Kuşburbu, kırmızı taze biber, maydanoz, yeşil biber, digger yeşil yapraklı sebeler, kivi, turunçgiller en iyi kaynaklarıdır.

 

E Vitamini

 

Derideki savunma fonksiyonlarını arttırır. Bu nedenle cilt bozukluklarında ve hastalıkların tedavisinde kullanılır.

 

Buğday, avokado, bitkisel sıvı yağlar, fındık, badem, ceviz, ay çekirdeği, fıstık gibi yağlı tohumlar en iyi kaynaklarıdır.

 

D Vitamini

 

D vitamininin besinler ile alınmadığını bilmeyen kalmamıştır. Çünkü deride sentezlenir. Kaynağı güneştir. Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğu için cilt bariyerini destekler.

 

Mineraller

Selenyum
Sedef hastalığında ve deri kanserini önlemede etkilidir. Güneşin zararlı etkilierine karşı cildi korur. Deniz ürünler, et, tavuk, balık, tam tahıllar, yumurta selenyumun en iyi kaynaklarıdır.

 

Esansiyel Yağ Asitleri (omega 6 ve omega 3)

 

Cildin yapısal ve fonksiyonel bütünlüğüne katkıda bulundukları için cilt sağlığı için çok önemlidir. Eksikliklerinde cilt lezyonları, bariyer yetmezliğkleri görülür. Balık, ceviz gibi omega 3 kaynakları tüketimi ihmal edilmemelidir.

 

Çinko

Çinko cildin yenilenmesine ve yaraların iyileşmesinde rol oynar. Aynı zamanda antioksidan özelliği vardır.

Et, tavuk, balık, yumurta, kabuklu deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, yağlı tohumlar en iyi kaynaklarıdır.

 

Su

Sudan bahsetmesek olmaz. Vücudumuz susuz kalırsa bundan ilk olarak deri etkilenir. Kuruluklar görülür. Su toksinleri ve zararlı maddeleri vücudumuzdan uzaklaştırır. Günde 2.5- 3 litre su yeterlidir.

 

 

Cildinizi korumak için kişiye özgü porsiyonlar ile önerdiğimiz besinlere hayatınızda yer bererek başlayabilirsiniz. Ancak bir cilt rahatsızlığınız varsa mutlaka bu işin uzmanı olan bir dermatalog ile görüşmelisiniz.

Diğer Yazılar